Συμβουλές & Προτάσεις

ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΑΤΜΟΣΦΑΙΡΙΚΟΥ ΑΕΡΑ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ

Πολλά στοιχεία που βρίσκονται στο εσωτερικό των κτιρίων ευθύνονται για την εκπομπή αέριων οργανικών συστατικών.

Καλύμματα πατωμάτων και τοίχων, μπογιά, πεπιεσμένο ξύλο , γυψοσανίδες, φωτοτυπικά. Ότι υπάρχει μέσα στο χώρο έχει την ιδιότητα να επηρεάζει τον αέρα γιατί εκπέμπει μεταβλητά οργανικά συστατικά στην ατμόσφαιρα.

Ωστόσο τα χαλιά-μοκέτες δεν είναι το πρόβλημα. Θα μπορούσαμε μάλιστα να πούμε ότι αποτελούν και τμήμα της λύσης για την βελτίωση της ποιότητα του αέρα στους εσωτερικούς χώρους.

Τα χαλιά λειτουργούν ως περιβαλλοντολογικό φίλτρο απορροφώντας τα αέρια οργανικά συστατικά που εκπέμπονται από άλλες ουσίες, επίσης αναιρώντας διάφορα στοιχεία του αέρα και παγιδεύοντας τα μέσα στις ίνες. Το χαλί τα συγκρατεί ξεχωρίζοντας τα από την ατμόσφαιρα και επίσης βοηθά στο να σταματήσει να κινείται η σκόνη.

Το κλειδί για την βελτίωση της εσωτερικής ατμόσφαιρας, είναι η χρήση ενός σωστού καθαριστικού συστήματος χαλιών, το οποίο να έχει αρκετή ισχύ αναρρόφησης για να απορροφήσει επαρκώς όλη την σκόνη και τα αλλεργιογόνα στοιχεία από τα χαλιά, άρα και από το σπίτι η το γραφείο.

Αν ένα χαλί δεν καθαρίζεται και δεν συντηρείται σωστά, μπορεί να γίνει σημείο ανάπτυξης βακτηριδίων, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Επίσης μπορεί ακόμα και στο ίδιο το χαλί να δημιουργηθούν προβλήματα, που θα οδηγήσουν στην καταστροφή του.

Ορισμένοι συνεχίζουν να αγνοούν το γεγονός ότι τα χαλιά λερώνονται και πρέπει να καθαρίζονται σωστά.
Το κόστος αυτής της άγνοιας είναι μεγάλο και μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα, όπως είναι τα προβλήματα υγείας, αλλά ακόμα και σε προβλήματα νομικής φύσεως.

Δάπεδα και χαλιά θα πρέπει να καθαρίζονται τακτικά για να αποφεύγονται οι μεταδόσεις των ασθενειών, να μειωθεί η ανάπτυξη των αλλεργιών, να προστατεύονται τα υλικά από καταστροφή, και να μειωθούν οι οσμές. Επίσης κάτι τέτοιο βοηθά στην παραγωγικότητα των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό το περιβάλλον.

Συνεισφέρουμε στην δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος, ελέγχοντας τους παράγοντες που μπορεί να το μολύνουν. Έρευνες έχουν δείξει ότι τα χαμηλότερα ποσοστά ατμοσφαιρικής μόλυνσης παρουσιάζονται σε χώρους που καθαρίζονται τακτικά και με το σωστό τρόπο.

Τα βακτηρίδια που βρίσκονται στον αέρα έχουν να κάνουν με την υγρασία και την σκόνη της ατμόσφαιρας, αλλά επίσης και με την σκόνη και τα βακτηρίδια που βρίσκονται πάνω στην επιφάνεια δαπέδων χαλιών και μοκετών. ¶ρα όσο περισσότερη σκόνη συγκεντρώνεται στις επιφάνειες των δαπέδων τόσο περισσότερο επιβαρύνεται και η ατμοσφαιρική μόλυνση.

Γενικά πρέπει όσο το δυνατόν περισσότερο να ελέγχουμε την σκόνη και την υγρασία στους κλειστούς χώρους, για να βελτιώσουμε την ποιότητα της ατμόσφαιρας τους.

ΠΩΣ ΚΡΙΝΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΟ ΧΑΛΙ ΜΑΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

* Μέθοδος πρώτη :
Διπλώστε το χαλί ώστε να ανοίξει το πέλος του, εάν υπάρχει βρωμιά ή σκόνη στον κόμπο και το υφάδι, το χαλί μας θέλει καθάρισμα.
* Μέθοδος δεύτερη :
Με μία λευκή ελαφρώς νωπή πετσέτα τρίβουμε τοπικά το χαλί προς την κατεύθυνση του πέλους, εάν λερώσει η πετσέτα τότε το χαλί μας θέλει καθάρισμα.

ΑΜΜΟΣ-ΣΚΟΝΗ-ΒΡΩΜΙΑ-ΛΕΚΕΔΕΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΧΑΛΙΩΝ

Καθαρίζοντας το χαλί επιτυγχάνουμε :

* την καλύτερη εμφάνιση του
* βελτιώνουμε και κρατούμε υγιή τον περιβάλλοντα χώρο μας
* επεκτείνουμε τη ζωή του

Τα ποιοτικά ανατολίτικα χαλιά θα πρέπει να καθαρίζονται με εξαιρετική φροντίδα έτσι ώστε να προστατεύονται οι φυσικές (μάλλινες, μεταξωτές, βαμβακερές) ίνες, να διατηρούνται τα φυσικά τους έλαια και να εμποδίζεται το ξέβαμμα των χρωμάτων.

Μπορείτε να βοηθήσετε για να πετύχει ένας καθαρισμός.
Οι μεθοδολογίες και τα προϊόντα καθαρισμού μπορούν να αλλάξουν για τις ανάγκες του χαλιού που καθαρίζεται. Περιγράψτε την χρήση και τις συνθήκες προηγούμενων καθαρισμών στον καθαριστή σας.

Για παράδειγμα : Αν το χαλί σας έχει λεκέδες, δείξτε τους στον Ταπητοκαθαριστή. Πείτε του πόσο καιρό υπάρχουν και τι τους προκάλεσε. Κάποιοι λεκέδες από ούρα, μούχλα, χλώριο, η οξειδωμένοι μπορεί να μη βγαίνουν. Αν το γνωρίζεται δεν θα απογοητευθείτε από εξωπραγματικές προσδοκίες.

Να θυμάστε ότι εφόσον έχετε επιλέξει τον ταπητοκαθαριστής σας σωστά πρόκειται για έναν έμπειρο επαγγελματία του οποίου τις οδηγίες για μετά τον καθαρισμό πρέπει να ακολουθήσετε.

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΧΑΛΙΩΝ

Περιοδικός καθαρισμός :

* Σκουπίζετε πολύ προσεκτικά τα χαλιά σας μια φορά την εβδομάδα.
* Ο βαθύς καθαρισμός χρειάζεται αρκετά περάσματα.
* Κινήστε την σκούπα αργά κατά πλάτος του χαλιού, αντί από πάνω προς τα κάτω.
Αυτή η ενέργεια μειώνει τις πιθανότητες να πιαστούν τα κρόσσια στην σκούπα.
* Κατ εξαίρεση στα μεταξωτά χρησιμοποιούμε βούρτσα χειρός από φυσικές ίνες, προς τη φορά του πέλους.
* Μην χρησημοποιήτε ποτέ για ξελέκιασμα απορυπαντικά πιάτων, ρούχων και ξελεκιαστικά που πολλά υπόσχονται αλλά
μπορούν να δημιουργήσουν βάψιμο, αποχρωματισμό ,κάψιμο στην ίνα, οξείδωση κ.λ.π.

ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ

Τα χαλιά πρέπει να αποθηκεύονται τους καλοκαιρινούς μήνες, αφού καθαριστούν επιμελώς, σε μέρος που δεν έχει υγρασία και αερίζεται επαρκώς.
Κατά προτίμηση τα συσκευάζουμε σε πάνινες σακούλες η νάιλον περφορέ, τοποθετώντας σε κάθε ένα από αυτά κάποιο αντισκωρικό για μάλλινα.

Προσοχή τα χαλιά αποθηκεύονται οριζόντια όχι κάθετα.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΣ

Η ανάγκη επαγγελματικού καθαρισμού ποικίλει από χαλί σε χαλί, και βασίζεται στην χρήση που υπόκεινται. Μετά μία σαιζόν χρήσης, όλα τα χαλιά χρειάζονται βαθύ εξειδικευμένο καθαρισμό.

Αυτές οι σύντομες προτάσεις θα αυξήσουν την διάρκεια ζωής των χαλιών σας

* Προστατέψτε τα χαλιά από το ξεθώριασμα κρατώντας τις κουρτίνες τραβηγμένες.
* Περιοδικά αλλάξτε τον προσανατολισμό του χαλιού για να μειωθεί η φθορά σε συγκεκριμένα σημεία.
* Χρησιμοποιήστε προστατευτικό για το τζάκι έτσι ώστε να προστατέψετε το χαλί σας από τις σπίθες.

Προσοχή

Γενικά είναι δύσκολο να καθορισθεί η αξία καθαρισμού ενός χαλιού.
Αλλά αναλογικά με το κόστος αντικατάστασης του, για κάθε φορά που καθαρίζετε το χαλί υπάρχει ένα 90 έως 96% επιστροφής της αξίας του.
Όσο πιο μεγάλο το διάστημα ανάμεσα στους καθαρισμούς τόσο πιο δραματική η πτώση του ποσοστού αυτού.